aeroportul arad

NOI REGULI DE SECURITATE ALE UE PE AEROPORTURI

Pentru a vã proteja fatã de noua amenintare reprezentatã de explozibilii lichizi, Uniunea Europeanã (UE) a adoptat noi reguli de securitate care limiteazã cantitatea de lichide pe care o puteti trece prin punctele de control de securitate. Aceste reguli se aplicã pentru toti pasagerii care pleacã de pe aeroporturi din UE, oricare ar fi destinatia.

Aceasta înseamnã cã, la punctele de control de securitate, în plus fatã de controlul privind celelalte obiecte interzise, veti fi supusi controlului si în privinta lichidelor pe care le transportati asupra dumneavoastrã si în bagajele de mânã. Totusi, noile reguli nu limiteazã cantitãtile de lichide pe care le puteti cumpãra de la magazinele situate dincolo de punctul unde trebuie sã prezentati cartea de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE.

Noile reguli se aplică începînd cu data de 6 noiembrie 2006 pe toate aeroporturile din UE, Norvegia, Islanda şi Elveţia până la o notificare ulterioară.

ce este permis

ce nu se schimba?

La Aeroport totusi vi se permite:

  • sã introduceti lichide în bagajele pe care le înregistrati – noile reguli au efect numai asupra bagajelor de mânã;
  • sã luati în bagajele de mânã medicamente si produse cerute de un regim alimentar special, inclusive alimente pentru copiii sugari, destinate folosirii pe durata cãlãtoriei. Vi se poate cere sã dovediti cã aceste lichide vã sunt necesare;
  • sã cumpãrati lichide, cum ar fi bãuturi si parfumuri, de la magazine din aeroporturi UE, situate dincolo de punctul unde vi se cere sã prezentati cartea de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE. Dacã aceste lichide sunt vândute în pungi speciale sigilate, nu le deschideti înainte de a fi supusi controlului de securitate – altminteri, continutul pungii poate fi confiscat la punctele de control. (Dacã sunteti în transfer pe un aeroport din UE, nu deschideti punga înainte de a fi controlati pe aeroportul de transfer, sau pe ultimul aeroport de transfer dacã vã transferati de mai multe ori).

Toate aceste lichide sunt suplimentare cantitãtilor din pungile prevãzute cu elemente de închidere/deschidere (“ziplock”) mentionate mai sus.
Dacă aveţi nelămuriri, vă rugăm să solicitaţi informaţii companiilor aeriene sau agenţiilor de turism înainte de călătorie. Vă rugăm să fiţi înţelegători şi să cooperaţi cu personalul de securitate de pe aeroporturi şi cu personalul companiilor aeriene.

Ce este nou?

Atunci când vă faceţi bagajele.

Trebuie sã stiti cã vã este permis sã luati doar cantitãti mici de lichide în bagajele de mânã. Aceste lichide trebuie sã fie în recipiente cu capacitatea maximã de 100 mililitrii fiecare. Trebuie sã introduceti aceste recipiente într-o pungã de plastic transparentã resigilabila prevãzutã cu element de închidere/deschidere (“ziplock”). Capacitatea pungii nu trebuie sã depãseascã un litru, pentru fiecare pasager. (a se vedea imaginea de mai jos).